Informatievaardigheden

_

Wat zijn informatievaardigheden?

Informatievaardigheden zijn vaardigheden die helpen bij het zoeken, vinden, beoordelen en verwerken van informatie, zowel offline als online. Met goede informatievaardigheden ben je weerbaarder tegen desinformatie, misinformatie en b.v. nepnieuws.

Informatievaardig ben je als je met een kritische en onderzoekende houding op een systematische manier informatie kunt verzamelen, beoordelen, verwerken en presenteren. Je weet waar je goede informatie kunt vinden, hoe je de kwaliteit en betrouwbaarheid van informatie bepaald en hoe je de informatie kunt verwerken in je verslagen. Op deze pagina van de Mediatheek vind je allerlei hulpmiddelen om je op weg te helpen om literatuuronderzoek te doen.

 

De zoek- en schrijfwijzer

De zoek- en schrijfwijzer geeft richtlijnen aan m.b.t. het gericht zoeken naar literatuur voor werkstukken of onderzoeksverslagen en hoe je deze vervolgens moet verwerken. De zoek- en schrijfwijzer is voor iedereen verbonden aan de Politieacademie te raadplegen via de catalogus van de Mediatheek. Bekijk de zoek- en schrijfwijzer hier.

 

Heb je vragen over informatievaardigheden of wil je weten wat de Mediatheek voor jou kan betekenen?
Neem contact op met kennis@politieacademie.nl

 

Introductie eerstejaars studenten

_

In deze korte introductie maak je kennis met de fysieke en de digitale mogelijkheden van de Mediatheek. Je maakt kennis met de collectie bestaande uit boeken, tijdschriften en databanken. Na deze korte introductie van +/- 30 min ben je startklaar om de mogelijkheden van de Mediatheek Politieacademie te gebruiken. 

Libguides

_

Wil je meer weten over het doen van gestructureerd literatuuronderzoek? Op de Libguide Informatievaardigheden vindt je 6 stappen voor het doen van literatuuronderzoek, gebaseerd op het Big Six model. Door deze stappen te doorlopen leer je door middel van een aantal zoekstrategieën en zoekmethoden hoe je zo efficiënt mogelijk kunt zoeken. Je vindt de Libguide hier.

Spreekuur

_

Wil je als student, docent of onderzoeker dieper in bepaalde bronnen duiken of één op één hulp bij het doen van literatuuronderzoek? Maak dan een afspraak met een informatiespecialist. In 30 tot 60 minuten ben je weer helemaal op de hoogte van de juiste bronnen voor jouw onderzoek en leer je door middel van een aantal zoekstrategieën en zoekmethoden hoe je zo efficiënt mogelijk deze bronnen kunt doorzoeken. 

Opfriscursus afstudeerworkshop

_

De Mediatheek biedt een afstudeerworkshop aan waarin je als student de gelegenheid krijgt om je vaardigheden m.b.t. het zoeken, vinden en selecteren van de juiste informatie bij te schaven. Je duikt in de relevante bronnen die je nodig hebt voor je afstudeeropdracht en gaat aan de slag met het toepassen van de APA regels.